Vanaf nu meer zintuigelijke beleving met beeldschermen met automatische geurgeneratie

Gepost door morgane.rummens@thisplays2.com

Dat de mens een zintuigelijk wezen is, is iedereen bekend. We kennen allemaal onze 5 zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Sommigen onder ons hebben bovendien een zesde zintuig. De vraag was groot van professionele gebruikers van het succesvol inzetten van beeldschermcommunicatie om een extra zintuig toe te voegen, een extra dimensie als het ware. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling, lijken beeldschermen met geurgeneratie nu klaar om de markt te overspoelen.

Een ijsverkoper in de Amerikaanse stad New York ontdekte dat wanneer hij de geur van vanille verspreidde in zijn handelszaak, de verkoop van ijsroombolletjes met vanillesmaak exponentieel toenam. Zoveel zelfs dat zijn vers gedraaide ijs onmiddellijk was uitverkocht. Hetzelfde gebeurde bij het verspreiden van chocoladegeur door het raam van zijn tearoom, opnieuw was de ijs met chocolade onmiddellijk verkocht. Hij diende dus telkens de producten op zijn beeldschermen te wijzigen. De lokale softwareleverancier werd gevraagd of er niet de mogelijkheid was om dit proces te automatiseren.

De R&D afdeling van Samsung in Seoul, waar duizenden onderzoekers in Samsung City elke dag op zoek gaan naar nieuwe toepassingen op basis van de laatste technologieën, ging aan de slag in 2016. Nu, 5 jaar later komen nu de schermen op de markt met ASG, wat staat voor “Automatic Scent Generating” ofwel “Automatische geurgeneratie”. Als op de nieuwe professionele schermen een foto van vanille ijs wordt getoond, wordt automatisch op basis van een ingebouwde module met etherische oliën en nanotechnologie lichte vanillepartikels verspreid in de ruimte. Wat op zijn beurt dan weer zorgt voor extra stimulatie van onze zintuigen en resulteert in extra verkoop.

Als één van de eerste Europese landen na thuisland Zuid Korea werden inmiddels ook al de eerste testen gedaan in de showrooms van het Italiaanse automerk Alfa Romeo, waarbij een lichte geurverspreiding van verbrand rubber zorgde voor een aanzienlijke meerverkoop van hun meest sportieve modellen. Echter evolueren de doelstellingen van autofabrikanten continu en wil men de komende jaren voornamelijk elektrische auto’s verkopen. De R&D afdeling van Samsung buigt zich inmiddels over deze vraag.

Auteur: Bruno Hancké
Datum: 1 april 2021