Het effect van bewegende beelden op de winkelvloer

Ons reptielenbrein is het oudste deel van onze hersenen.

Dit deel van de hersenen is geprogrammeerd om maar één ding te doen, dat is overleven. Het reageert instinctief en automatisch. We denken natuurlijk dat ons menselijk logisch brein, de neocortex het meest actieve is, maar die wordt dikwijls overheerst door ons emotionele brein en ons reptielenbrein.

Wanneer weet je dat je reptielenbrein de overhand neemt. Stel, je bent héél aandachtig naar je partner aan het luisteren tijdens een boeiend gesprek op een terrasje en plots zie je in je ooghoek net die muis lopen. Ons reptielenbrein is zeer alert voor beweging. Je kan eigenlijk niet-niet kijken.

Dezelfde wetmatigheid geldt voor beeldschermcommunicatie, in de vitrine of op de winkelvloer. Het lijkt wel op je die beelden niet ziet, maar toch zal ons brein zich steeds even naar de beelden oriënteren, al is het maar voor enkele seconden. Dus als je graag je verhaal van binnenuit naar buiten brengt, is het dus logisch dat je hiervoor bewegende beelden gebruikt in de etalage.

Beelden verankeren zich in de hersenen

De hersenen zullen de bewegingen opslaan, zullen de boodschap capteren en opslaan in ons onderbewuste. Als je voorbijgangers zou vragen of ze iets gezien hebben op een beeldscherm dat ze 50 meter eerder zijn gepasseerd, zullen ze zich dat niet onmiddellijk herinneren. Tot je vraagt of ze iets gezien hebben met dieren, en dan plots herinneren ze zich die beelden van die safari in Kenia. Beelden verankeren zich in de hersenen, of zelfs nog een stapje verder, branden zich vast en dat noemen we dus in marketingtermen “branding”.

Lees verder onder de foto

Maar ook in de winkel reageert ons emotionele brein op bewegende beelden. Naast al die stilstaande en stilliggende producten worden beelden getoond van dat fotomodel tijdens een shoot, of die auto die over een wijdse bergpas glijdt. Onze hersenen nemen deze beelden maar al te graag op als emotionele ankers.

Plotseling wordt de ruimte als veel spannender, veel dynamischer ervaren. De omgeving wordt ervaren als inspirationeel. Onze hersenen zullen bewegende beelden heel graag verorberen, zelfs al zijn we ons daar niet actief van bewust.

Maar het is niet alleen maar emoties op de winkelvloer

Ook ons pragmatische deel van de hersenen, is gek op beelden. Weliswaar dan met minder emotie en meer data, meer feiten. Ook hier reageert de neocortex met een positief signaal, op voorwaarde dat de informatie gemakkelijk en bijna automatisch kan worden opgenomen.

Dus als je beelden in de etalage laat zien van die leeuwen, en tegelijkertijd het woord “Kenia” laat zien, zullen beiden opnieuw verankerd worden in de hersenen. Door gebruik te maken van emotionele beelden en kernachtige informatie is het effect op onze hersenen optimaal.


Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!


Tekst: Bruno Hancké
Foto’s: ThisPlays2