5 dingen waar je moet op letten als je kiest voor een LED wand
LED borden kennen we al jaren van concerten of voetbalwedstrijden. Die grote panelen waarop beelden van optredende artiesten of animaties worden op weergegeven. We kennen ze van Picadilly Circus in Londen of Times Square in New York met de grootste “LED Walls” ter wereld. Echter, vandaag zien we meer en meer van deze schermen, weliswaar iets kleiner (maar soms niet veel meer kleiner) opduiken in winkels en bedrijven. Waar moet je op letten om de juiste keuze te maken?
1. De pitch
De pitch is de afstand van de “lichtpuntjes”. Die lichtpuntjes bestaan uit een rode, groene en blauwe LED lichtjes samengebracht in een diode, waarmee alle kleuren kunnen worden weergegeven. Als nu de ene diode van de andere 10 mm (1 centimeter) van elkaar verwijderd is, dan spreken we van een Pitch 10. Zijn die 6 mm van elkaar verwijderd dan spreken we van een pitch 6.
Wat we zeker niet willen, is dat wanneer we naar zo een LED wand kijken, we die afzonderlijke lichtpuntjes nog goed kunnen zien. We zijn immers gewoon om vloeiende beeld te zien op standaard beeldschermen. Die pitch bepaalt dus de juiste kijkafstand, de afstand vanwaar onze ogen en hersenen niet meer moeite moeten doen om het beeld tussen die lichtpuntjes “op te vullen”.
De vuistregel is Pitch = kijkafstand in meter. Dus een Pitch 10 is 10 meter, een Pitch 1.5 is 1.5 meter. Vandaag wordt in winkels binnen P2.5 en P1.5 geïnstalleerd, terwijl dit buiten nog gemakkelijk Pitch4 of Pitch 6 kan zijn. Dus hoe kleiner de pitch, hoe fijner het beeld, hoe dichter mensen bij de LED wand kunnen staan en van mooi beeld kunnen genieten.
2. De grootte van de LED wanden
De LED wand is een interessant alternatief wanneer een grote beeldschermen of een videowall niet groot genoeg meer is. Dus vanaf de moment je groter gaat dan 2 meter in de hoogte of de breedte, vanaf dan wordt een LED wall interessant. Immers, als je dergelijke grotere afstanden zou willen overbruggen met standaard beeldschermen, dan zie je telkens nog die kleine rand van het beeldscherm. Bij een LED wand zie je die randen niet, dat wordt dan een mooi egale oppervlakte.
3. Lichtopbrengst
Waar je met LED wanden zeker moet op letten, is de lichtopbrengst, of de hoeveelheid licht die op het netvlies van onze ogen gemeten wordt. Dit wordt uitgedrukt in nit of candela. Onze schermen thuis geven ongeveer 200 candela, terwijl dit in winkels 300 tot 700 candela is.
Een LED wand binnen heeft een gemiddelde lichtopbrengst van 1.000 candela. Dat is voldoende om grote oppervlaktes te laten opvallen zonder dat er risico is voor overprikkeling. Wanneer we LED wanden buiten of in de etalage installeren, dan hebben we zeker 6.000 candela nodig om het daglicht en zelfs direct zonlicht te overwinnen.
4. Montage LED wand
Zoals hierboven reeds vermeld is een mooie egale oppervlakte absoluut noodzakelijk bij de montage van een LED wand. Een LED wand wordt immers opgebouwd met kleinere panelen die naadloos op elkaar aansluiten. Niets is zo ergerlijk om te kijken naar een LED wand waar je al die paneeltjes nog kan zien zitten, zelfs als er bewegende beelden worden op weergeven.
En net zoals bij de algemene kwaliteit van de lichtdiodes, is hier het verschil duidelijk te merken tussen goedkopere Chinese fabrikanten en fabrikanten zoals bv. Samsung, die niet veel duurder zijn, maar inzake prijs-kwaliteit verhouding een veel betere oplossing bieden. Ook dient tijdens de montage zeer veel aandacht besteed te worden aan de metalen beugels waarin de afzonderlijke panelen in worden gemonteerd, zodat die tot op de halve millimeter netjes tegen elkaar aanpassen.
5. De content
Met content bedoelen we de beelden: foto’s, video’s of bewegende animaties. Omdat een LED wand de mogelijkheid biedt om af te wijken van het standaard beeldschermformaat in 16:9 verhouding, kunnen we deze schermen monteren in de meest afwijkende vormen. Het is belangrijk om ook de content op deze afmetingen af te stemmen, zodat dit voor impact zorgt bij de bezoekers. ThisPlays2 heeft een jarenlange ervaring met de plaatsing van LED wanden, maar ook met de creatie en programmatie van content perfect op maat.
Tekst en video: Bruno Hancké
Foto’s: ThisPlays2