Opge-LED!

We geven je een paar ‘Tips & Tricks’ voor een succesvolle ledwall-implementatie.

LED-schermen zijn tegenwoordig overal te zien, van sportstadions en winkelcentra tot conferentiezalen en buiten. Maar hoe komt een idee voor een LED-scherm tot leven en hoe wordt het uiteindelijk een opgebouwde ledwall?

Het definiëren van het doel:

Voordat je begint met het implementeren van een LED-scherm, is het essentieel om het doel van het project te definiëren. Wat wil je bereiken met de ledwall? Wil je adverteren, informeren, entertainen of een combinatie daarvan? Door een duidelijk doel vast te stellen, kun je de juiste specificaties bepalen, zoals de grootte, resolutie, helderheid en kijkafstand van het LED-scherm.

De kijkafstand:

De kijkafstand en pitch zijn twee belangrijke technische aspecten bij het ontwerpen en implementeren van een LED-scherm. De kijkafstand verwijst naar de afstand tussen het LED-scherm en het publiek dat het scherm bekijkt. Het is belangrijk om de kijkafstand te bepalen zodat het publiek een optimale kijkervaring heeft en de content op het scherm goed kan waarnemen. De kijkafstand wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van het LED-scherm, de resolutie en de inhoud die wordt weergegeven.

Over het algemeen geldt dat hoe groter de kijkafstand is, hoe groter de resolutie van het LED-scherm moet zijn om ervoor te zorgen dat de content scherp en leesbaar blijft. Een te lage resolutie kan leiden tot korrelige of pixelachtige beelden, vooral wanneer het publiek verder weg staat. Het is raadzaam om samen te werken met een LED-leverancier of ontwerpteam om de optimale kijkafstand voor jouw specifieke LED-schermproject te bepalen. Ze kunnen rekening houden met factoren zoals de grootte van het scherm, de resolutie, de inhoud en het beoogde publiek om de beste kijkervaring te garanderen.

Digital wallpaper in Japan
Digital wallpaper in Japan

Ontwerp en contentcreatie:

Een aantrekkelijk ontwerp en boeiende content zijn essentieel om de aandacht van het publiek te trekken en effectieve communicatie te bereiken. Werk samen met een professioneel ontwerpteam om aantrekkelijke visuals te creëren die passen bij jouw merkidentiteit en doelstellingen. Zorg ervoor dat de content regelmatig wordt geüpdatet om relevant te blijven en het publiek betrokken te houden.

Budgetplanning en financiering:

Het implementeren van een ledwall kan een aanzienlijke investering zijn, dus het is belangrijk om een budgetplanning te maken en financieringsmogelijkheden te verkennen. Het is raadzaam om samen te werken met een ervaren LED-leverancier zoals ThisPlays2 die je kan helpen bij het bepalen van de kosten en het vinden van financiële oplossingen die passen bij jouw budget.

Locatie- en omgevingsanalyse:

Het kiezen van de juiste locatie voor je LED-scherm is cruciaal voor het succes van het project. Voer een grondige analyse uit van de locatie en de omgeving, inclusief factoren zoals het publiek, de kijkafstand, het lichtniveau en de beperkingen op het gebied van installatie. Deze analyse zal je helpen bij het bepalen van de optimale grootte, resolutie en helderheid van het LED-scherm.

De pitch:

De pitch (ook wel pixel pitch genoemd) verwijst naar de afstand tussen twee aangrenzende pixels op een LED-scherm. Het wordt gemeten in millimeters en bepaalt de pixeldichtheid van het scherm. Hoe kleiner de pitch, hoe dichter de pixels bij elkaar staan en hoe hoger de pixeldichtheid is. Een kleinere pitch resulteert over het algemeen in een scherpere en gedetailleerdere weergave van de content, zelfs van dichtbij. Het is ideaal voor LED-schermen met een korte kijkafstand, zoals binnentoepassingen of situaties waarbij het publiek dicht bij het scherm staat.

Voor LED-schermen met een grotere kijkafstand, zoals buitentoepassingen of situaties waarbij het publiek verder weg staat, kan een iets grotere pitch acceptabel zijn. Dit komt doordat het menselijk oog de individuele pixels minder kan waarnemen vanwege de grotere afstand, waardoor een scherp beeld behouden blijft.