Wordt de winkel de media?

Wordt de winkel de media?

De pandemie heeft ons waarschijnlijk vele dingen geleerd, maar één ding staat als een paal boven water : de meerderheid van de bevolking kijkt er naar uit om terug te gaan winkelen, in volle vrijheid, met familie, vrienden en het liefst nog gekoppeld aan een terrasje of een bezoek aan de brasserie. We halen energie uit deze “beleveniseconomie”.

Toen enkele jaren men nog riep dat winkels zouden verdwijnen en de verkoop via internet alleen maar zou toenemen, weten we vandaag dat die winkel, of het nu in het stadscentrum is of er buiten, wel degelijk een toekomst heeft. Maar wat voor een toekomst dan? 

Einde 2007, bij de oprichting van ThisPlays2, waren de oprichters op zoek naar een goede slogan. Snel kwamen ze toen op de zin “Your store. Your Media.” Netjes met punten na telkens 2 woorden om hun overtuiging kracht bij te zetten. De slagzin kon geïnterpreteerd worden op 2 manieren. Jou winkel, waarin het ThisPlays2 team je helpt om de juiste (multi)media in te zetten om verkoop en communicatiedoelstellingen te halen. Maar ook het geloof dat de winkel niet enkel een plaats zou zijn waar producten worden verkocht, maar ook zal fungeren als een heus mediakanaal.  

De fysieke winkel wordt media. 

Doug Stephens, Canadese “futuroloog” en oprichter van Retail consulting Retail Prophet, bevestigde deze overtuiging enkele jaren geleden. De winkel, een plek waar je producten kan kopen, wordt parallel meer en meer een marketingkanaal. Vandaag zijn de mediakanalen, (televisie, sociale media, internet enz.) immers toch ook steeds meer de ‘winkel’, of leiden ze alvast tot meer online interacties. Het gemakkelijk om producten te kopen via een tweet, een Facebook of Instagram-bericht, een video of online tv-programma.

Elke dag kunnen we via slimme integraties en nieuwe applicaties op een probleemloze manier dingen kopen. Media is niet langer alleen een goedaardige berichtendrager, maar ook een instant distributiekanaal geworden. Dus in toenemende mate zal de primaire rol van de winkel niet zijn om enkel producten te verkopen, maar ook om de meest krachtige en emotioneel stimulerende ervaring te bieden die mogelijk is, om merkaffiniteit, vertrouwen en loyaliteit op een hoger niveau te tillen.  

De dubbel functie van de winkel: fun en run shopping. 

Uiteraard worden er nog producten verkocht via de winkel. De consument wil zijn aankopen in de meeste gevallen immers onmiddellijk meenemen, het zg. “run-shopping”. Maar als dit niet direct mogelijk is, kan je met slimme digitale schermen gemakkelijk het volledige aanbod laten zien. Beeldschermcommunicatie is de meest krachtige manier om het verhaal te koppelen aan de producten in de winkel.

Via productschermen, video-walls of collage schermen in afwijkende composities laat je als winkelier zien dat je de online en offline leefwereld van je klanten kent, stimuleer je interactie met de medewerkers en bouw je een emotionele band op met je “fun-shopping” bezoekende klanten. 

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!


Bruno Hancké
Managing Director ThisPLays2