ODE AAN HET ZINTUIGLIJKE: Kijken
Door Bruno Hancké – Managing Director THISPLAYS2
Vorige keer sprak ik over de effecten van de juiste achtergrondmuziek in de winkel of in de kapperszaak. Dit blogbericht kan je lezen op www.groevy.com .
Vandaag gaan we verder met een andere zintuiglijke waarneming, het kijken en hoe we kijken efficiënt combineren met technologie door middel van beeldschermcommunicatie.
Beeldschermcommunicatie is helemaal niet nieuw, wie kent immers niet de grote LED borden op Piccadilly Circus in Londen of op Times Square in New York. Als kind herinnerde ik me zelfs die grote massieve TV bakken boven de kassa’s van de Makro, die bezoekers zin moesten geven om vol-au-vent te gaan eten in het Makro restaurant. Vandaag communiceren we zeer veel via schermen, van de smartphone, de tablet, de laptop. Informatie wordt vandaag hoofdzakelijk via video in de hersenen opgeslagen. Ook vandaag is beeldschermcommunicatie helemaal geen “rocket science”. Alleen zit het hem in de details als je het goed wil doen, en dat ze ook effectief impact hebben.
500De allereerste stap is een klassieker: de doelstelling. Wat wil ik met mijn beeldscherm bereiken? Welk probleem zou ik willen oplossen, of althans willen oplossen? Wil ik meer visibiliteit vanop straat voor passanten creëren, dan is een etalagescherm een goed idee. Wil ik klanten inspireren en laten zien dat hun leefwereld en die van mijn winkel of kapperszaak overeenkomen? Dan is een videowall een goed idee. Wil ik klanten laten zien hoe ze kunnen connecteren en eventueel zelf hun “wall of fame” te geven, dan is een social media wall wellicht een goed idee. Wil ik advies geven over producten en zo de verkoop stimuleren, dan is het aangewezen om naast je producten een scherm te plaatsen met de 3 belangrijkste productkenmerken.
Als we weten welke doelstelling we extra willen ondersteunen, dan gaan we kijken welke beelden we nodig hebben. Liggen die wellicht “op het schap”, zijn die beschikbaar via leveranciers en partners, moeten we wellicht makkelijk zelf een aantal dingen aanmaken? Wie gaat dit doen, niet alleen tijdens de opstart, maar wie gaat er wekelijks of maandelijks zorgen dat die up-to-date worden gehouden? Welke beelden kunnen we automatisch laten verschijnen, zonder dat we ze moeten programmeren? Samen met je technologiepartner zet je alles op, om dan een vliegende start te nemen en later zelfstandig en snel voor de updates te kunnen zorgen via een zeer gebruiksvriendelijke software.
Zintuiglijke technologie is succesvol wanneer deze voldoet aan twee voorwaarden: 1) het moet tijd besparen en 2) technologie moet menselijke interactie (het gesprek) bevorderen. Wanneer klanten je aanspreken over dingen die ze op schermen zien in de etalage of binnen in je handelszaak, dan weet je dat het scherm wel degelijk impact heeft. Bewegende beelden zijn ook moeilijk om te negeren. Zoals ons reptielenbrein onmiddellijk die bewegende spin detecteert, op dezelfde manier zal je brein reageren op bewegende beelden op straat of binnen. We denken dat we al onze beslissingen wel overwogen nemen, maar we vergeten dat de meeste knopen worden doorgehakt in de rechterkant van ons brein, de emotionele kant. En laat dat dat nu net de kant zijn die houdt van bewegende beelden.
Onlangs was ik uitgenodigd door Peter De Ranter van Tilroy om inzichten te delen over zintuiglijke technologie op de winkelvloer. Bekijk het interview hier.