Experience marketing in Euroshop

EuroShop is ’s werelds grootste vakbeurs voor de retail-industrie. Dit jaar kwamen 2447 bedrijven van over de hele wereld bij elkaar om hun nieuwe producten en technologieën te tonen. Deze beurs wordt om de 3 jaar gehouden in de Messe in Düsseldorf. Dit jaar vond het plaats van 5 tot en met 9 maart.

ThisPlays2 in Euroshop

ThisPlays2 bracht de beurs een bezoekje op 9 maart om inspiratie op te doen en om nieuwe technologieën te ontdekken. Wij kwamen voornamelijk voor de nieuwtjes vanuit onze branche. Toch waren er ook andere tendensen die onze aandacht trokken. Narrowcasting is vandaag de dag geen rocket science meer, het mag allemaal opvallender en specialer. Wat ons vooral opviel was dat virtual of augmented reality en robotica sterk aanwezig waren. Dit zal een grote invloed hebben op de toekomst van de retail.

Het verschil tussen AR en VR

Bij virtual reality (VR) wordt er een virtuele wereld gesimuleerd waar je als gebruiker in terechtkomt. Met behulp van een VR-bril (The Oculus Rift) kun je er rondlopen en rondkijken en zie je niets meer van de echte wereld.

Neckerman gebruikte de VR technologie al om hun klanten te laten proeven van hun toekomstige reisbestemming. Ook musea kunnen VR gebruiken om mensen thuis een virtuele tour door hun museum te laten lopen.

Bij augmented reality (AR) kun je de echte wereld nog steeds zien via de camera van je smartphone of tablet. De realiteit wordt hier vermengd met hologrammen en je kan zelf dingen toevoegen aan jouw omgeving. AR wordt eveneens al gebruikt in verschillende sectoren.

Ikea gebruikt AR al zodat je bijvoorbeeld nieuwe meubels in je living kan zetten zonder ze eerst te kopen. Zo kun je zien of ze wel bij de rest van je interieur passen. Ook Lego gebruikt AR om te laten zien hoe hun product eruit ziet als het is gebouwd, zonder het uit de doos te halen.

Welkom Pepper!

 

Pepper is een robot die is gebouwd door Softbanks Robotics uit Japan. Hij lijkt op een mens, kan bewegen alsook communiceren via spraak en via zijn informatiescherm. Hij heeft voelsensoren en een camera die emoties kunnen lezen door je gezichtsuitdrukking te analyseren.

Pepper wordt in Japan en Amerika al ingezet in de retail als informatiepunt waar je terechtkunt met algemene vragen. Dit zal de mensen in winkels en bedrijven helpen om bezoekers en klanten wegwijs te maken en informatie te verschaffen.

In de toekomst willen ze Pepper ook inzetten in ziekenhuizen om de bezoekers van dienst te zijn. Pepper wil de mensen op hun gemak stellen en hen blij maken.

De toekomst van de Belgische retail

De nieuwe trends zullen het voor de retailers makkelijker maken om zich te positioneren in de markt. De merken kunnen hun eigen unieke toepassing creëren waardoor ze hun verhaal nog beter kunnen overbrengen. In België zien we deze toepassingen nog niet vaak maar dat zal hopelijk niet lang meer duren.