Digital signage en Wayfinding bij GUM

ThisPlays2 ging ook even langs bij Michael Mariën, Marketing en communicatieverantwoordelijke voor het Gents Universiteitsmuseum.

Een nieuw museum en een forum voor wetenschap, twijfel en kunst.

Het museum opende de deuren in 2020, in volle Covid-tijd. Het ligt midden op een universiteitscampus om de hoek van de twee grote gentse musea het SMAK en het MSK.

Het GUM ontvangt een diversiteit aan publiek zowel lokaal, nationaal en internationaal. Michaël vertelt dat ze met de uitdaging zaten dat het museum in het middelpunt van de universiteit gelegen is. Ze wilden aan het publiek duidelijk maken dat het gaat om een museum en niet om een faculteit waar lessen door gaan. Daar zag de organisatie van het GUM al heel snel dat er nood was aan digital signage.

De schermen boden daar de oplossing. Het was van groot belang dat de verschillende medewerkers betrokken konden worden, maar ook dat de content een aanvulling was voor de grafische huisstijl van het GUM. Ze wilden zichzelf echt als merk en als nieuw museum gaan positioneren. Het was ook erg belangrijk dat zowel de hardware als de software en de content aansloten bij de missie, visie en communicatie-strategie van het GUM.

Wayfinding

Het GUM werkte een strategie uit rond wayfinding. Je komt het museum binnen via de plantentuin, daarna kom je binnen in een universiteitsgebouw waarin er zich binnen ook een museum bevind.

Het moet dus in de inkomhal al opvallen dat je het museum binnen komt. ThisPlays2 plaatste hier een grote videowall die meteen de aandacht van de bezoeker trekt.

Het GUM zet de schermen op drie gebieden in:

Basis signalisatie en wayfinding.

Schermen die aangeven waar de bezoeker zich bevind en wat de volgende stop is in het museum. Ook het programma maakt hier deel van uit.

Storytelling

Het Gum gaat ook hun schermen inzetten om aan storytelling te doen. Dankzij schermen willen ze dingen zichtbaar maken die in de inkomhal of op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn. Zo worden bezoekers geïnformeerd over bepaalde gebeurtenissen binnen in het museum. Maar ook dat wat er gebeurt in de collecties kan op deze manier gecommuniceerd worden aan de bezoekers.

Eventmanagement

Het GUM heeft ook vergaderruimtes voorzien waar organisaties kunnen samenkomen voor verschillende events. Daarom wilden ze bepaalde zaken kunnen personaliseren en aanpassen aan het evenement.

Ze tonen ook video’s en content die afkomstig zijn van hun sociale media. Deze content kan heel makkelijk geïntegreerd worden in de software die via ThisPlays2 aangereikt wordt.

Hoe gaat ThisPlays2 te werk?

ThisPlays2 hanteert de COSOS methodologie: COntent, SOftware en Schermen. Bij ThisPlays2 starten we steeds 2 trajecten op voor narrowcasting: het creatieve en het technische.

Voor het creatieve traject wordt samen met de content-afdeling een content-plan uitgewerkt voor de specifieke doelgroep van jouw winkel en het opstartpakket met video-animaties uitgewerkt. Deze digitale content is de perfecte boodschap voor jouw doelgroep.

Voor het technische traject komen we samen met onze techniekers ter plaatse. We bespreken waar de narrowcasting hardware zal worden geïnstalleerd en hoe de bekabeling en internetaansluiting loopt.

We installeren minutieus al deze componenten tot volledige tevredenheid. ThisPlays2 is vanaf dan dagelijks bereikbaar voor alle ondersteuning voor het narrowcasting systeem op het vlak van creatie en programmatie van de beelden in de narrowcasting software.

Ondersteuning door de content en technische afdeling van ThisPlays2

Dit alles wordt vlot beheerd en ondersteund door de content en technische afdeling van ThisPlays2. De klanten van ThisPlays2 staan rechtstreeks in contact met content-programmeur Kenny & grafisch ontwerpster Morgane. Zij leggen het gebruik van de software heel goed en duidelijk uit. Zij staan altijd klaar om extra ondersteuning te bieden. 

Tekst: Charlotte Hancké

Foto’s: Charlotte Hancké

GUM: https://www.gum.gent/nl

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!


Gerelateerde cases