Werken touchscreens eigenlijk wel op de winkelvloer?
Een vraag die regelmatig wordt gesteld, terwijl iedereen er wel degelijk van overtuigd is dat deze schermen een meerwaarde kunnen betekenen voor klanten en medewerkers. Een wetmatigheid die ook hier geldt: technologie werkt alleen als het menselijke interactie gemakkelijker maakt.
Wat loopt er fout?
Ze staan er al enkele decennia, die touchscreens in winkels. Soms “staan ze zwart”, soms zien we een website of een flauwe animatie. Het uitganspunt is dikwijls dat de bedrijfswebsite ook op de winkelvloer moet worden getoond. Maar is dit wel interessant voor de bezoekende klant, of eerder relevant, als die klant diezelfde website vingervlug kan oproepen met zijn smartphone?
De aanraakschermen zijn dikwijls het kneusje van de winkelinrichter. Ofwel staan ze in een hoek en ver weg van waar mensen staan te wachten of op plaatsen waar er geen communicatie is tussen klant en verkoper. Kortweg: Touchscreens op de winkelvloer werken dan dus niet.
Onderdeel van het gesprek
Maar wanneer werken ze wel? Touchscreens worden een efficiënt instrument wanneer dit wordt omhelsd door het aanwezige winkelpersoneel. Wanneer men bv. naast producten ook effectief de verwezenlijkingen in een “lookbook” laat zien. Denken we bv. aan de specialist in gevelstenen, die de stenen die de stenen in zijn winkel scant met een RFID code, zodat onmiddellijk alle foto’s van realisaties met die specifieke steen worden getoond.
Of de autohandelaar, die zijn aanbod van honderden tweedhandswagens zichtbaar kan maken in zijn showroom. Wanneer verkopers en adviseurs worden opgeleid om het touchscreen te gebruiken op een natuurlijke wijze in verkoop- of adviesgesprekken zullen deze zorgen voor meer optimale communicatie, duidelijke informatie en uiteindelijk resulteren in meer omzet.
Meten is weten
Dus de applicatie moet meer zijn dan de standaard website maar aangepast worden aan de specifieke omgeving en “de fase” waarin het verkoopgesprek zich bevindt. De klant kijkt letterlijk samen met de verkoper naar het aanbod, waardoor ze meer op basis van gelijkwaardigheid tot de juiste keuze komen. En soms kan je klanten zelfs alleen aan de slag laten gaan, daar hen enkel even te melden “klikt u gerust al eens op het touchscreen om wat inspiratie op te doen, ik ben zo bij U…” Het aanraakscherm als wachtverzachter als het ware.
Via een specifieke tussen pagina wordt aan de verkoper gevraagd om eerst op een onzichtbare knop te duwen, zodat kan gemeten worden hoeveel keer de klant en hoeveel keer de verkoper de toepassing opstart. Als men dit gebruik dan afweegt tegen een maandelijkse kost van enkele tientallen euro’s, is de berekening naar het break-even punt snel een interessante oefening.
Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?
Volg ons ook op Facebook, Instagram & op Linkedin!
Bruno Hancké
Managing director ThisPlays2